Onze beste sollicitatiegesprek-tips

 1. Begin met het inlezen over het bedrijf.
 2. Oefen je antwoorden op veel voorkomende interview vragen.
 3. Neem de functieomschrijving nog eens door.
 4. Gebruik de STAR-methode bij het beantwoorden van vragen.
 5. Vraag een vriend om vragen met je te oefenen.
 6. Bereid wat vragen voor die je wilt stellen aan je interviewer.
 7. Maak een perfecte eerste indruk.
 8. Leg de avond ervoor alvast klaar wat je wilt aantrekken naar je sollicitatiegesprek.
 9. Zorg dat je 15 minuten eerder bij jouw sollicitatiegesprek bent.
 10. Maak een lijst met referenties.
 11. Neem in ieder geval 2 kopietjes van je cv mee (een om te geven en dan heb je er altijd nog eentje zelf voor je neus), een notitieblok en een pen.
 12. Zorg dat je altijd voorbeelden kan geven wat wat je verteld, of dat nu over je werkzaamheden gaat of over bijvoorbeeld je karakter eigenschappen.
 13. Oefen goede manieren en let op je lichaamstaal.
 14. Win de sympathie van je interviewer met je authenticiteit en positiviteit.
 15. Behandel iedereen die je tegenkomt met respect.
 16. Vraag naar de volgende stappen in het sollicitatieproces.
 17. Stuur een gepersonaliseerde bedankbrief na afloop van het interview.
 18. Beantwoord vragen uiteraard altijd met de waarheid.
 19. Koppel jouw antwoorden terug op jouw vaardigheden en prestaties.
 20. Houd jouw antwoorden beknopt en gericht.
 21. Spreek niet negatief over je vorige werkgevers.

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je voor te bereiden en wij helpen je natuurlijk! Hieronder geven we een overzicht waarmee jij met gemak het sollicitatiegesprek ingaat!

Oefen sterke antwoorden

In de dagen vóór je sollicitatiegesprek, neem je even de tijd voor het volgende (dus niet de avond ervoor maar neem hier echt even van tevoren wat tijd voor!)

 1. Onderzoek het bedrijf, zodat je in jouw interview kunt gaan met een goed begrip van de vereisten van het werk en hoe jouw achtergrond je goed aansluit. Bekijk onze complete gids voor onderzoek naar een bedrijf.
 2. Bereid je antwoord voor op veelgestelde vragen als: “Vertel eens wat over jezelf, en waarom ben je geïnteresseerd in deze functie bij ons bedrijf?”. Het idee is om snel te vertellen wie je bent en welke voordelen je voor het bedrijf en de functie kan brengen – het is je persoonlijke elevator pitch.
 3. Lees de taakbeschrijving opnieuw. Misschien wilt je het afdrukken en beginnen met het onderstrepen van specifieke vaardigheden waar de werkgever naar op zoek is. Denk aan voorbeelden uit jouw vroegere en huidige werk die aansluiten bij deze vereisten. Bereid je voor op vragen over tijden in het verleden toen je een specifieke vaardigheid gebruikte en gebruik de STAR-methode om verhalen te vertellen met een duidelijke SITUATIE, Tvragen, EENctie en Resultaat.
 4. Praktijk! Eigenlijk is het oefenen van je antwoorden hardop een ongelooflijk effectieve manier om je voor te bereiden. Zeg ze tegen jezelf of vraag een vriend om vragen en antwoorden te doorlopen. Je zult merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt als je eraan went om de woorden te zeggen.
Maak slimme vragen

Interviews zijn tweerichtingsverkeer. Werkgevers verwachten dat je vragen stelt: ze willen weten dat je serieus nadenkt over hoe het zou zijn om daar te werken. Hier zijn enkele vragen die je misschien wilt overwegen om jouw interviewers te vragen:

 1. “Kun je enkele van de dagelijkse verantwoordelijkheden uitleggen die deze baan met zich meebrengt?”
 2. “Hoe zou je de kenmerken beschrijven van iemand die in deze rol zou slagen?”
 3. “Hoe zou mijn prestaties gemeten worden als ik in deze positie zou zijn? Hoe vaak?”
 4. “Op welke afdelingen werkt dit team regelmatig? Hoe werken deze afdelingen meestal samen? Hoe ziet dat proces eruit? “
 5. “Wat zijn de uitdagingen waar je momenteel voor staat in jouw rol?”
Denk aan eerste indrukken
 1. Kleed je aan voor de baan die je wilt. Als je vóór het interview met een recruiter spreekt, kun je hem vragen naar de dresscode op de werkplek en je outfit dienovereenkomstig kiezen. Als je niet iemand hebt om te vragen, onderzoek dan het bedrijf om te weten wat geschikt is.
 2. Vergeet de kleine dingen niet. Laat je schoenen glanzen, zorg ervoor dat je nagels schoon en netjes zijn en controleer je kleding op gaten, vlekken, haren van huisdieren en losse draden.
 3. Plan jouw planning zodat je 10-15 minuten eerder aankomt. Breng jouw route naar de interviewlocatie in kaart, zodat je zeker weet dat je op tijd aankomt. Overweeg een oefenloop te doen. Als je met het openbaar vervoer reist, moet je een back-upplan identificeren als er vertragingen of sluitingen zijn.Pro-tip: Wanneer je vroeg aankomt, gebruik de extra minuten om de dynamiek van de werkplek te observeren.
Wat te brengen naar het interview

Maak tijd vrij voor jouw interview om de volgende items bij elkaar te krijgen.

 1. Ten minste vijf exemplaren van jouw afgedrukte CV op schoon papier. Hoewel de personeelsverantwoordelijke waarschijnlijk jouw cv heeft gezien, hebben ze mogelijk niet elke regel gelezen. Of misschien spreekt je met iemand die nieuw is. In beide gevallen wilt je wellicht specifieke prestaties op jouw exemplaar benadrukken die je kunt bespreken.
 2. Een pen en een kleine laptop. Bereid je voor om aantekeningen te maken, maar niet op je smartphone of een ander elektronisch apparaat. Schrijf informatie op, zodat je deze gegevens in jouw opvolgbedankbriefje kunt raadplegen. Zorg zo veel mogelijk voor oogcontact.
 3. Een schriftelijke versie van de voorbereide vragen voor jouw interviewers.
 4. Een enkele tas voor al jouw materialen. Het is gemakkelijk om nerveus te verwarren met ongeorganiseerd, dus bewaar al jouw documenten in een enkele, multifunctionele tas of portfolio. Zorg ervoor dat het professioneel en aangepast is aan de bedrijfscultuur en jouw eigen stijl.[[Wat te brengen naar het interview]
Denk aan goede manieren en lichaamstaal

Non-verbale communicatie kan net zo belangrijk zijn als alles wat je in het interview zegt.

 1. Oefen zelfverzekerde, toegankelijke lichaamstaal. Zit of sta rechtop met je schouders naar achteren. Neem voor het interview diep adem en adem langzaam uit. Dit helpt je eventuele angstgevoelens te beheersen en vergroot je zelfvertrouwen.
 2. Behandel elke persoon die je tegenkomt met respect. Dit omvat mensen op de weg en op de parkeerplaats, beveiligingspersoneel en personeel bij de receptie. Behandel iedereen die je niet kent alsof ze de rekruteringsmanager zijn. Zelfs als dat niet het geval is, kan jouw potentiële werkgever om feedback vragen.
 3. Nagel de handdruk. Tijdens een sollicitatiegesprek moet de personeelsverantwoordelijke (of persoon in anciënniteit) eerst de hand uitsteken om de handdruk te initiëren. Ga staan, kijk de persoon in de ogen en glimlach. Een goede handdruk moet stevig maar niet de vingers van de ander zijn.[[Alles wat je moet weten over sollicitatie Etiquette]
 4. Stuur gepersonaliseerde dankbetuigingen naar elke interviewer. Vraag naar het visitekaartje van elke persoon met wie je spreekt tijdens het interviewproces, zodat je dit individueel kunt opvolgen met een aparte bedankmail. Als je ’s morgens hebt geïnterviewd, stuur je vervolgmails nog dezelfde dag. Als je ’s middags hebt geïnterviewd, is de volgende ochtend prima. Zorg ervoor dat elke e-mail verschillend is van de andere, gebruik makend van de aantekeningen die je tijdens de gesprekken hebt gemaakt.[[Follow-up e-mailvoorbeelden voor na het interview]
Wees authentiek, beknopt en vrolijk
 1. Reageer naar waarheid op de vragen die je worden gesteld. Bind jouw antwoorden terug op jouw vaardigheden en prestaties door voorbeelden te geven van oplossingen en resultaten die je heeft bereikt.
 2. Houd je antwoorden kort en doelgericht. Je tijd bij elke interviewer is beperkt, dus houd rekening met het wandelen.
 3. Spreek niet negatief over huidige en voormalige werkgevers of collega’s. Bedrijven willen probleemoplossers inhuren die moeilijke situaties overwinnen. Als je zich ontmoedigd voelt over jouw huidige baan, concentreer je dan op het praten over wat je van die ervaring hebt geleerd en wat je vervolgens wilt doen.

Blijf leren: